ERASMUS+

Migrațiile de ieri si de astăzi, un liant pentru Europa

Parteneri :

  • Lycee Polyvalent,, Remi Belleau , Nogent le Rotrou – Franța
  • Insituto di istruzione superiore ,, Enrico Fermi,,-Montesarchio, Italia
  • Berufsbildende Schule Oschersleben des Landkreises Börde – Europaschule, Germania

Obiective:

  • Dezvoltarea abilităților de comunicare într-o limbă străină
  • Dezvoltarea abilităților de TIC
  • Creșterea randamentului școlar
  • Cunoașterea importanței fenomenului migrației în perioada contemporană
  • Înlăturarea prejudecăților legate de imigranți, a atitudinilor xenophobe
  • Strângerea legăturilor dintre școală și comunitatea locală

Activități:

  • Realizarea unor interviuri, chestionare, filme, prezentări Power Point și Prezi
  • Cercetarea izvoarelor istorice,
  • Vizite în tabere de refugiați (în Italia și Franța)
  • Vizionarea unor filme și discuții pe această temă
  • Scenete

Prima întâlnire a elevilor implicați în proiect

În cadrul proiectului Erasmus +, în perioada 26 noiembrie-2 decembrie 2017,  s-au desfășurat activitățile de predare- învățare- formare  din Franța în  localitatea Nogent le Rotrou. La acestea  au participat șase elevi din școala noastră, din clasele a X-a și a XI- a:  Bojin Ana Cosmina, Ivan Maria , Dobre Gigi Alexandru, Argherie Daniel, Mitru Cătălina și  Nicolae Gabriela. Elevii au fost însoțiți de Popescu Luminița și de Bățăgui Florina și au contribuit la realizarea produselor finale ale proiectului, colaborând cu prietenii lor din străinătate în cadrul atelierelor care au fost organizate. Astfel , s-a lucrat pe grupe realizându-se diferite colaje, afișe, grafice, proiecții  și machete pe tema migrațiilor, au fost vizionate filme pe tema Retiradei  din timpul războiului civil din Spania, iar românii  au prezentat colegilor lor problematica deportărilor rromilor și evreilor din timpul celui de-al doilea război mondial.

Programul a inclus și o excursie la Paris, unde elevii și profesorii au vizitat Muzeul Imigrației dar au avut ocazia să vadă și câteva din faimoasele  atracții turistice ale Orașului Luminilor.

Săptămâna a luat sfârșit printr-o amplă expoziție finală organizată pe 1 decembrie,  la care au fost invitați părinții, profesorii din școală, membrii ai comunității localie dar și autorități locale și regionale. Această ocazie a fost folosită de români pentru a serba ziua națională  purtând tradiționala ie și arâtându-le celorlalți imagini din țara noastră.

Activități de predare-învățare-formare desfășurate în Oschersleben, Germania,în cadrul proiectului Erasmus+, ,,Migration d’hier et d’aujourd’hui, un ciment pour l’Europe’’

11-16 martie 2019

La ultima întâlnire a elevilor din cadrul proiectului au participat Popa Sara ( clasa a XII-a A), Ionel Maria, Podaru Ana, Circeanu Mario ( clasa a XII-a E), Găman Ariana ( clasa a X-a A), însoțiți de profesorii Burnei Daniela și Bățăgui Florina.

 Elevii au lucrat împreună cu alți colegi din școlile partenere la realizarea unor colaje și postere care s-au regăsit în expoziția finală unde au fost invitați părinții, autoritățile  locale și presa din Oschersleben. De asemenea, ei au avut ocazia să înregistreze într-un  studio  din  Magdeburg  cântecul ,, We are the world”, să joace diverse jocuri și  piese de teatru, ale căror scenarii au fost scrise de ei pe tema migrațiilor din secolul al XX-lea și de astăzi.

Pentru a cunoaște mai bine consecințele tragice ale politicii naziste din perioada războiului mondial, ale împărțirii postbelice a Europei dar și politica actuală a Germaniei față de fenomenul imigrației, a fost organizată o excursie la Berlin.

 Acolo,  elevii și profesorii au vizitat Poarta Brandemburg, locul unde s-a aflat zidul Berlinului, Muzeul Holocaustului și Reichstagul. A avut loc o întâlnire cu  deputatul german de origine senegaleză  care a povestit despre propria sa experiență și despre programele susținute de această țară în domeniul imigrației

Lista de documente disponibile pentru a fi descarcate: